Faktaboks:  

Sagen kort fortalt: 

Sagen, der er endt som en principiel konflikt mellem Foreningen Friskoler, Privatskolerne og Foreningen for Kristne Friskoler og Køge Kommune, begyndte i foråret 2023. 

I tre årtier har alle landets kommuner tolket loven med det udgangspunkt, at Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) yder samme betjening af elever med behov for støtte, uanset hvilken skole de går på. Som den eneste kommune ud af 98, ændrede Køge Kommune dette fra august sidste år, hvor de fjernede PPR’s tilstedeværelse på friskolerne. 

Det betyder konkret, at PPR i Køge ikke længere:

  • Holder forebyggende møder med friskolernes lærere og pædagoger og PPR’s psykologer.
  • Henviser elever til børne- og ungdomspsykiatrien ved mistanke om diagnoser. 
  • Varetager psykologiske tiltag med formålet at afdække og finde elever med psykiske, fysiske og motoriske problemer så tidligt som muligt. 
  • Herudover mister eleverne adgang til specialiseret viden som høre-tale-pædagoger, ergoterapeuter og fysioterapeuter.  


Friskolerne kan fortsat få støtte gennem friskolernes egne inklusionsmidler, hvis en elev har behov for mere end 12 lektioners støttetimer om ugen. Disse midler udbetales af Undervisningsministeriet, men forvaltes af friskolerne selv.

Herunder kan du følge sagens forløb:

20. April: På vegne af Børne- og Uddannelsesforvaltningen anmoder Jura- og økonomiforvaltningen STUK om vejledning til, hvordan Friskolelovens §3, stk. 4 skal fortolkes i praksis. 

Loven lyder: Skolekommunen skal yde vederlagsfri pædagogisk-psykologisk rådgivning.

Dette sker på baggrund af øget pres på PPR, viser et notat fra skoleudvalget, mens den officielle forklaring har været, at kommunens forvaltning var i tvivl om, hvordan de skulle tolke loven i praksis.   

9. maj: STUK godkender anmodningen om vejledningen og vender retur på mail, hvor de blandt andet skriver:  
’(..) På den baggrund vurderer styrelsen altså, at rådgivningsforpligtelsen hos kommunen ikke strækker sig til andre opgaver udover udarbejdelse af pædagogisk-psykologisk vurdering,’

Det er ovenstående udtalelse, der ligger til grund for hele sagen.

Det vurderer de juridiske eksperter, der har kigget på sagen i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. De fortæller, at vejledningen er formuleret så bredt, at den kan tolkes på flere måder. Årsagen er, at det ikke er klart, hvad en pædagogisk-psykologisk-vurdering egentlig dækker over.  

20. maj:
Køge Kommune orienterer alle frie skoler om, at PPR ikke længere stiller hjælp eller rådgivning til rådighed.

7. Juni: 
Skoleudvalget godkender den lavere servicestandard for friskolerne.

August 2023: 
Ved skolestart implementeres PPR’s nye standarder og kontakt mellem friskoleelever, lærere og PPR stopper. 

3. Oktober: 
STUK (Styrelsen for Kvalitet og Undervisning) henvender sig til Køge Kommuner og fortæller, at de vil præcisere formuleringen af den føromtalte vejledning fra 9. maj. 

STUK undlader at fortælle Køge Kommune, at formuleringen sker på baggrund af en klage fra flere friskoleforeninger.  

26. februar:
STUK giver Køge Kommune en ‘næse’ og konkluderer, at det er STUK’s vurdering, at Køge Kommune ikke fuldt ud lever op til lovgivningen. 

De pointerer blandt andet, at PPR i Køge skal:
– Udarbejde pædagogiske og psykologiske vurderinger, 

– Yde specialpædagogisk rådgivning til forældre

– Rådgive skolerne om tilrettelæggelse og indholdet af undervisningen. 

4. marts:
Køge Kommune klager blandt andet over, at STUK ikke oplyste, at deres præcisering kom på baggrund af friskoleforeningernes klage og at STUK ikke i tilstrækkelig grad har lyttet til Køges argumenter for ikke at sidestille friskoler med folkeskoler. 

KOMMENDE: 

29 maj: Byrådets første skoleudvalgsmøde efter STUK’s præcisering. Her vil det blive besluttet, om Køge Kommune skal rette sig efter de nye anvisninger eller ej. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *